Mixa & Matcha

Startdatum:
2019-06-29

Slutdatum:
2019-07-17

Konstnären Bereket Negasi föddes i juni 1985, i Asmara, Eritrea.

Han slutförde gymnasieskolan i Asmara. Intresset för konst stimulerade honom att engagera sig i teckning redan under hans barndom. Det underliggande stödet för hans iver att måla var hans två äldre konstnärsbröder.
Av den anledningen var Bereket engagerad i olika utbildningar.

Han studerade konst i ett och ett halvt år i NUEYS från 2003 till 2005.

Han tog teoretiska och praktiska kurser i keramik, plast och dekoration i två år på HEWO-skolan för keramik 2005 och 2006. Dessutom deltog han i en organiserad måleriworkshop i Asmara 2007 och 2009.

Bereket deltog i en tre månaders kurs i printutskrifter i förbundet Francaise och har varit med på flera offentliga utställningar.

Konstutställningarna var:

- Samlingsutställning 2006, 2007, 2009 och 2013 på Konstgalleriet.

 - I juni 2009 samlingsutställning på Hotel Asmara Palace.

- År 2011 deltog han i samlingsutställningen som genomfördes i Expo (Eritreas Festival)
"Konst utmärker de osynliga känslorna för synlighet."

 

Den självförsörjande konstnären och tecknaren Ashraf Atraqchi (1980) har examen från Fine Arts Institute i Mosul, norra Irak. Han kommer från en familj av konstnärer och akademiker i Mosul och har varit aktiv i Mosuls kulturella rörelse sedan han var student. Han har arbetat som producent av ett kulturellt radioprogram och har publicerat många karikatyrer och konstrecensioner i irakiska tidningar och på arabiska webbplatser. Ashrafs skrifter fokuserar på konsten, särskilt skyddet av historiska och nutida skulpturer i centrala Mosul samt biografierna av irakiska konstnärer. Hans artiklar har publicerats i stor utsträckning i olika tidningar, tidskrifter och kulturella webbplatser, såsom veckovisa Iraqiyoon (irakier) tidningen, al-Tarbiya (Education) tidningen och Thakirat Madina tidningen (A Memory of a City). Efter år av påtryckningar, hot, ett försök att ta sitt liv och slutligen ockupationen av Mosul av IS år 2014 flydde han från sin hemstad. Han fortsatte att skriva artiklar om konst och måleri från exil.

Ashraf Atraqchi anlände till Stockholm med sin fru och barn i maj 2015.