Ultra Deep-Fields

Startdatum:
2018-10-13

Slutdatum:
2018-10-31

Rymdteleskopet Hubbles tid börjar lida mot sitt slut och nästa år skjuts ersättaren James Webb-teleskopet upp i en bana utanför månen. Eftersom Johan Gustavsson alltid har haft en stor fascination för rymden, kommer hans utställning att hedra Hubble och dess intressant verksamhet, 2202 riktades det under några månader mot 1/25 000 000 del av himlen. Det är ungefär samma yta som ett litet sandkorn på en nagel med full armlängds sträckning mot stjärnorna. På den lilla ytan upptäckte Hubble ca 10 000 galaxer. Dessa sträckte sig 13 miljarder ljusår ut i universum, ”The Ultra Deep-Fields”

På den plats där Galleri Fiskhuset ligger låg på medeltiden ett franciskaner-konvent. Munkarna utforskade litteratur, astronomi, filosofi, psykologi, konst, historia, musik och inte minst mystiken. Dessa intresseområden är också Johans. Det är med stor nyfikenhet som han riktar sina inre teleskop mot dess olika former av Ultra Deep-Fields. Detta kommer att belysas i utställningen. 

I år firas regissören Ingmar Bergman som föddes för etthundra år sedan i ett prästhem i Stockholm. 2012 fick Johan Gustavsson ett vistelsestipendium och kunde röra sig fritt i Ingmar Bermans olika hus på Fårö. Flera av bilderna på utställningen är inspirerade från besöket på Fårö. Ett kul sammanträffande hände nyligen då SVT sände en repris av regissören Daniel Alfredssons besök där 2012. Johan och Daniel Alfredsson var där samtidigt.